Galaretki w warunkach domowych można przygotować na dwa sposoby: galaretki gotowane z soków lub przecierów, oraz galaretki surowe. Galaretki owocowe przygotowuje się z soku owoców lub przecieru z owoców o dużej zawartości pektyn, czyli związków galaretujących. Aby sprawdzić, czy galaretka jest już gotowa możemy zrobić próbę krzepnięcia, na zimny spodek wlewamy odrobinę galaretki i sprawdzamy czy tężeje, jeśli tak, to gorącą galaretką napełniamy wyparzone, ale suche słoiczki. Do przygotowania galaretki porzeczkowej potrzebujemy tylko owoce i cukier w proporcji 1:1, czyli na 1 kg czerwonej porzeczki wykorzystujemy 1 kg białego cukru. Nieco mniej pektyn, ale wystarczająco aby przygotować z nich galaretki mają czerwone porzeczki. Do przygotowania galaretek z tych właśnie owoców nie dodajemy już żadnych cukrów żelujących, czy produktów utwardzających. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy przez ok. 5 minut, cukier musi się rozpuścić a galaretka uzyskać odpowiednią krzepliwość. Najbogatsze w pektyny są czarne porzeczki, pigwa, oraz skórki i gniazdka nasienne z jabłek. Przygotowanie: Dojrzałe porzeczki płuczemy, obserwujemy z gron, wkładamy do garnka i lekko gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków.