Pikantna salsa paprykowa

Ewelina
Przetwory
25.08.2015 10:34
Pikantna salsa paprykowa

2,5 kg papryki czerwonej ½ kg papryki zielonej 125 g kolorowych papryczek chilli 1 1/2 szklanki domowego octu jabłkowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka cukru trzcinowego ½ szklanki miodu wielokwiatowego 2 łyżki soli morskiej 5 ziaren ziela angielskiego rozdrobnionych w moździerzu 5 liści ziela angielskiego 3 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku 1 łyżeczka utłuczonej w moździerzu białej gorczycy lub gorczyca mielona Przygotowanie: Pasteryzujemy w piekarniku o temp. 120 stopni ok. 15 minut lub tradycyjnie pod przykryciem w garnku wyłożonym ściereczką ok.10 minut. Pikantna salsa paprykowa / Pikantny sos paprykowy to kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę. Nie mam tak dużego garnka aby pomieścić wszystkie słoiczki, więc pasteryzacja w piekarniku takiej ilości słoiczków jest idealna. Salsę paprykową gotujemy kolejne 10 minut często ją mieszając, usuwamy liście laurowe i przekładamy sos do wyparzonych słoiczków. Z tych składników powstało 12 słoiczków o pojemności 250 ml, które zapełnią półkę w mojej szafce/ spiżarni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/pikantna-salsa-paprykowa/
damsko męskie spojrzenie na kuchnię

damsko męskie spojrzenie na kuchnię

Ewelina