Składniki
1 średni kalafior
2 jaja
50 gramów parmezanu lub grana padano
4 kopiaste łyżki kaszy manny
1 duża lub 2 średnie cebule
1/3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
dodatkowo:
bułka tarta do panierki
Przepis
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy widelcem na pure.
Następnie na gęstym sitku lub na przykład przez gazę odciskamy z niego nadmiar soku.
Cebule siekamy, przysmażamy na złoto na minimalnej ilości oleju, lekko schładzamy.
Do miski z odciśniętym pure kalafiorowym dodajemy cebulkę, wbijamy dwa jaja, wsypujemy kaszę mannę, dodajemy przyprawy, mieszamy wszystko na jednolitą masę, odstawiamy na 20 minut do napęcznienia kaszy.
Potem wsypujemy drobno starty ser, mieszamy łyżką.
Jeśli po tym czasie masa nadal jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę bułki tartej, ale pamiętajmy, że ostatecznie masa ma zostać mięciutka, dzięki temu kotlety będą delikatne, a nie zbite.
Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce, smażymy na złoto z obu stron, podajemy od razu.
Smacznego !