Składniki
forma do tart 21 cm
składniki:
- 80 g maki pszennej luksusowej
- 300 ml mleka
- 80 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/8 łyżeczki soli
- 250 g agrestu
- 150 g czerwonych porzeczek
Przepis
Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Mleko, ekstrakt, cukier i jajka wymieszać rózgą do uzyskania jednolitej masy. Dodać sól i przesianą mąkę, wszystko wymieszać. 1/4 masy przelać do piekarnika i wstawić na moment aż się zestali, następnie wyjąć z piekarnika, oddać owoce i polać pozostałą masą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 45- 50 minut aż masa się całkowicie zestali.
Po upieczeniu ostudzić i jeść albo ciepły albo kompletnie wystudzony, najlepiej z lodówki.
Smacznego!