Clafoutis z czereśniami

Ciasta
29.06.2016 14:51
Clafoutis z czereśniami
  • Czas gotowania: 35 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)

125 g mąki

100 g cukru

300 ml mleka

3 jajka

masło do wysmarowania formy

A dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis

Jak przygotować?

1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.