- Czas gotowania: 35 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
125 g mąki
100 g cukru
300 ml mleka
3 jajka
masło do wysmarowania formy
A dodatkowo
cukier puder do posypania
Przepis
Jak przygotować?
1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.
2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.
3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.
4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.
5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.