Ciasto winogronowe z agrestową masą

Krzysztof
Przepisy
24.10.2014 20:44
Ciasto winogronowe z agrestową masą

Przepis

CIASTO – na tortownicę 22-24 cm:

3 jajka

0,5 szklanki cukru

16 g cukru wanilinowego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki oleju rzepakowego

30 dag bezpestkowych, drobnych, zielonych winogron

MASA:

2 budynie śmietankowe bez cukru

2 szklanki wody

0,5 szklanki cukru

10 dag masła

1 galaretka agrestowa

1 jajko

DODATKOWO:

cukier puder do posypania

WYKONANIE:

CIASTO:

Winogrona opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce.

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160°C.

Całe jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem).

Przestudzone ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.

MASA:

Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie margarynę, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat.

Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia.

Przed podniem posypałam cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną