Buraczki do słoików - przepis bazowy

Ewelina
Przetwory
21.08.2015 7:53
Buraczki do słoików - przepis bazowy

Składniki

4 kg buraków ( optymalnie wybierajmy mniejsze sztuki)

8 łyżek cukru

10 łyżek octu 10% ( około 1/3 szklanki)

1 łyżeczka soli ( z małą górką)

Przepis

Buraki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze ( tej z wyposażenia piekarnika). Niech leżą tak, by sok nie wypływał na blachę. Na jednorazowy wsad do pieca swobodnie możemy przeznaczyć 3 - 3,5 kg buraków.

Pieczemy do miękkości w 180 stopniach ( patyczek ma się zagłębiać w nich bez oporu, ale mają być twardsze niż np gotowane ziemniaki), u mnie trwało to około 1,5 godziny ( funkcja góra - dół). Następnie jeszcze gorące warzywa odwijamy z folii, układamy na półmisku. Obieramy gdy są jeszcze ciepłe ( nie gorące, by nie parzyły rąk), wtedy skórka schodzi z nich najlepiej.

Następnie przygotowujemy dużą michę i ścieramy je na dużych lub na drobnych oczkach, wg gustu.

Potem bezpośrednio do buraków dodajemy ocet, sól i cukier, mieszamy dokładnie. W tym momencie możemy spróbować czy te proporcje będą nam odpowiadać.

Buraczki przekładamy do słoików ( u mnie 0,5 litrowe), pasteryzujemy około 15 - 17 minut.