AGRESTOWIEC

Monika
Ciasta
24.06.2016 18:47
AGRESTOWIEC
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki:

biszkopt

*4 jajka

*1,5 łyżki ciepłej wody

*3/4 szklanki cukru

*1/2 szklanki maki tortowej

1/2 szklanki kartoflanki

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa agrestowa

*1 litr kompotu z agrestu

*2 budynie śmietankowe

masa śmietanowa

*440 ml kremówki (śmietany 30% )

*1 serek mascarpone

*cukier według uznania

Przepis

Wykonanie:

*białka oddzielamy od żółtek

*miksujemy białka razem z wodą

*dodajemy porcjami cukier pod koniec ubijania

*następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy

*wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy masę

wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. ok. 175 - 180 stopni

*po upieczeniu biszkoptu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i spuszczamy ją z wysokości 20 cm na blat stołu

*zostawiamy biszkopt do wystudzenia

*gotujemy kompot agrestowy

*rozpuszczamy budynie w 3/4 szklanki płynu

*rozmieszane budynie wlewamy do kompotu - szybko mieszamy

*jeszcze ciepłą masę wylewamy na ciasto

*ubijamy śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone na gęstą masę, którą następnie przyozdabiamy wystudzone ciasto