- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki:
biszkopt
*4 jajka
*1,5 łyżki ciepłej wody
*3/4 szklanki cukru
*1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki kartoflanki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa agrestowa
*1 litr kompotu z agrestu
*2 budynie śmietankowe
masa śmietanowa
*440 ml kremówki (śmietany 30% )
*1 serek mascarpone
*cukier według uznania
Przepis
Wykonanie:
*białka oddzielamy od żółtek
*miksujemy białka razem z wodą
*dodajemy porcjami cukier pod koniec ubijania
*następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy
*wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy masę
wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. ok. 175 - 180 stopni
*po upieczeniu biszkoptu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i spuszczamy ją z wysokości 20 cm na blat stołu
*zostawiamy biszkopt do wystudzenia
*gotujemy kompot agrestowy
*rozpuszczamy budynie w 3/4 szklanki płynu
*rozmieszane budynie wlewamy do kompotu - szybko mieszamy
*jeszcze ciepłą masę wylewamy na ciasto
*ubijamy śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone na gęstą masę, którą następnie przyozdabiamy wystudzone ciasto