Składniki
1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą)
200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze.
kawałki fileta łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też pieczonego łososia, to części, które mi nie pasowały do drugiego dania podrzuciłam do zupy)
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1/2 białej części pora
3 pomidory obrane ze skórki
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona podpieczona nad ogniem
2 łyżki masła
1 łyżka sosu orientalnego słodkiego (obejdzie się i bez niego. Mam, lubię, więc pcham gdzie się da). Można też zastąpić sosem sojowym.
mały pęczek natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
2 litry wody
Przepis
Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna 😛 ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą.
Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać. Dodać do kawałków dorsza. Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z kawałkami ryb i krewetkami. Pozostawić, aż przyjdzie ich pora :)
Do wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszkę, por i głowę oraz ogon ryby. I gotować na bardzo małym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Po prostu pieścić się jak z babcinym rosołem :)
Po mniej więcej godzinie gotowania, dodać również pomidory obrane ze skóry i nadal cierpliwie pieścić się z wywarem.
Zupę doprawić solą i pieprzem ziołowym. Nie podam (jak zawsze) dokładnych proporcji przypraw z dwóch powodów: każdy ma inną tolerancję i na sól i na pieprz (ja soli używam mało). Poza tym używam przypraw kupowanych na bazarach, gdzie pieprz (i inne przyprawy) są bardzo aromatyczne. I po prostu stosuje się ich o wiele mniej, niż tych kupowanych w sklepach. Dlatego namawiam do próbowania swoich potraw na każdym etapie przyprawiania.
Gdy wywar będzie już dobrze przyprawiony wszystko przecedzić. Do czystego wywaru wkroić ugotowaną marchewkę i korzeń pietruszki. Spróbować całość i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku
Masło rozpuścić na patelni dodając wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rybę i krewetki i podsmażać energicznie mieszając ok. 1 minutę. Całość wrzucić do gotowego wywaru i gotować całość jeszcze ok. 3 minut.
Opcjonalnie dodać do zupy łyżeczkę sosu orientalnego bądź sosu sojowego.
Podawać z zapiekaną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym, posypaną suszonymi ziołami.
Gwarantuję, że kubki smakowe oszaleją :)