Zupa rybna z krewetkami i warzywami – Fish soup with prawns and vegetables

Beata
Zupy
07.01.2015 21:19
Zupa rybna z krewetkami i warzywami – Fish soup with prawns and vegetables

Przepis

Składniki:

kawałek fileta z dorsza – ok 300 g.

8 dużych całych krewetek

mała cukinia

cebula 1 szt.

papryka czerwona

puszka pomidorów

pół szklanki czerwonego wina

szczypta szafranu

3 ząbki czosnku

pieprz i sól

suszone chili mielone

papryka słodka mielona

1-1,3 l bulionu

natka pietruszki ( ilość, ile kto lubi)

Ryby myjemy oddzielamy lepsze części bez ości i odkładamy, ścinki pozostałe wraz z głowami krewetek wkładamy do bulionu i gotujemy ok 20 min. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy na patelni z przyprawami i winem. Chwilę dusimy. Do przecedzonego wywaru wkładamy warzywa z przyprawami, dodajemy pocięte kawałki ryby, krewetki, pokrojoną nartkę pietruszki i gotujemy jeszcze 8-10 minut.

Smacznego!