Przepis
Składniki:
kawałek fileta z dorsza – ok 300 g.
8 dużych całych krewetek
mała cukinia
cebula 1 szt.
papryka czerwona
puszka pomidorów
pół szklanki czerwonego wina
szczypta szafranu
3 ząbki czosnku
pieprz i sól
suszone chili mielone
papryka słodka mielona
1-1,3 l bulionu
natka pietruszki ( ilość, ile kto lubi)
Ryby myjemy oddzielamy lepsze części bez ości i odkładamy, ścinki pozostałe wraz z głowami krewetek wkładamy do bulionu i gotujemy ok 20 min. W tym czasie kroimy warzywa i podsmażamy na patelni z przyprawami i winem. Chwilę dusimy. Do przecedzonego wywaru wkładamy warzywa z przyprawami, dodajemy pocięte kawałki ryby, krewetki, pokrojoną nartkę pietruszki i gotujemy jeszcze 8-10 minut.
Smacznego!