Składniki
Składniki: (tortownica o średnicy 24cm)
1,2kg tofu naturalnego
1 puszka mleka kokosowego
1 1/3 szklanki cukru muscovado
sok z jednej pomarańczy
sok z dwóch cytryn
1 proszek budyniowy o smaku waniliowym
1,5 łyżki ekstraktu waniliowego / cukru z prawdziwą wanilią
Spód z suszoną śliwką:
10 suszonych śliwek
1 szklanka migdałów
2 łyżki kakao
łyżeczka oleju kokosowego
Polewa czekoladowa:
1 łyżka oleju kokosowego
4 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki wody
Dodatkowo:
płatki migdałowe
Przepis
Tofu umieszczamy w misie robota kuchennego, polewamy sokiem z dwóch cytryn oraz z jednej pomarańczy, miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz małymi partiami cukier muscovado. Miksujemy, aż uzyksamy jednolitą gładką masę. Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz ekstrakt waniliowy. Próbujemy – masa powinna mieć wyrazisty smak, jesli jednak uznacie, że jest mało słodkie, dodajcie iel uznacie za słuszne. :) Mase dzielimy na pół: do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy.
W międzyczasie, przygotowujemy spód z suszonych śliwek: migdały rozdrabniamy na mąkę, dodajemy suszone śliwki (najlepiej soczyste, wilgotne) oraz kakao i olej kokosowy. Blendujemy aż do uzyskania wilgotnej kruszonki, którą przekładamy na spód tortownicy. Gdy masa sernikowa jest już gładka i podzielona na dwie części, waniliową przekładamy na śliwkowo-migdałowy spód, a następnie dokładamy masę kakaową. Tofurnik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy 50-60 minut. Tofurnik jest upieczony, gdy jedynie na środku jest lekko sprężysty.
Polewa czekoladowa: łączymy wszystkie składniki i chwilę podgrzewamy w małym rondelku. Ostudzony tofurnik polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.