Tofurnik z muscovado

Ewelina
Ciasta
21.08.2015 7:45
Tofurnik z muscovado

Składniki

Składniki: (tortownica o średnicy 24cm)

1,2kg tofu naturalnego

1 puszka mleka kokosowego

1 1/3 szklanki cukru muscovado

sok z jednej pomarańczy

sok z dwóch cytryn

1 proszek budyniowy o smaku waniliowym

1,5 łyżki ekstraktu waniliowego / cukru z prawdziwą wanilią

Spód z suszoną śliwką:

10 suszonych śliwek

1 szklanka migdałów

2 łyżki kakao

łyżeczka oleju kokosowego

Polewa czekoladowa:

1 łyżka oleju kokosowego

4 łyżki kakao

3 łyżki syropu klonowego

3 łyżki wody

Dodatkowo:

płatki migdałowe

Przepis

Tofu umieszczamy w misie robota kuchennego, polewamy sokiem z dwóch cytryn oraz z jednej pomarańczy, miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz małymi partiami cukier muscovado. Miksujemy, aż uzyksamy jednolitą gładką masę. Na koniec dodajemy proszek budyniowy oraz ekstrakt waniliowy. Próbujemy – masa powinna mieć wyrazisty smak, jesli jednak uznacie, że jest mało słodkie, dodajcie iel uznacie za słuszne. :) Mase dzielimy na pół: do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao i dokładnie mieszamy.

W międzyczasie, przygotowujemy spód z suszonych śliwek: migdały rozdrabniamy na mąkę, dodajemy suszone śliwki (najlepiej soczyste, wilgotne) oraz kakao i olej kokosowy. Blendujemy aż do uzyskania wilgotnej kruszonki, którą przekładamy na spód tortownicy. Gdy masa sernikowa jest już gładka i podzielona na dwie części, waniliową przekładamy na śliwkowo-migdałowy spód, a następnie dokładamy masę kakaową. Tofurnik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy 50-60 minut. Tofurnik jest upieczony, gdy jedynie na środku jest lekko sprężysty.

Polewa czekoladowa: łączymy wszystkie składniki i chwilę podgrzewamy w małym rondelku. Ostudzony tofurnik polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną