Przepis
Przygotowanie zupy rybnej nie wymaga zbyt wiele czasu. Mięso ryb gotuje się krótko, zwykle kilka, kilkanaście minut, a i owoce morza gotowane zbyt długo twardnieją. Przepis idealny na zalatany dzień…
Składniki:
200g fileta z dorsza
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
pół łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazylii
300 ml buliony warzywnego
sok z pół cytryny
makaron wstążka
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę (ok. 1 minutę), dodajemy czosnej i dalej smażymy (ok. 3 minuty), dodajemy chili i słodką paprykę, mieszamy (ok. 1 minutę). Uzupełniamy pomidorami (ja używam tych pokrojonych w kostke), bulionem, bazylią i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy rybę i makaron. Czas dodania zależy od wielkości kawałków dorsza (filety z ryby grubości około 2,5 cm gotują się około 7) i rodzaju makaronu (przepis na opakowaniu). Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy gorącą z chrupkim pieczywem.
Pół godziny i gotowe. Mniam….