Sos teriyaki

Małgorzata
Przekąski
20.08.2015 21:50
Sos teriyaki
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 5 min

Składniki

120 ml sosu sojowego

1/4 szklanki zimnej wody

50 ml mirinu *

100 g cukru brązowego **

1/4 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki czosnku mielonego

1 łyżka octu ryżowego

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Przepis

Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

* można zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego

** można zastąpić 2 łyżkami miodu

Zastosowanie sosu:

Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania

Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem

Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła

Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar

Dip – nawet do ruskich pierogów!