Przepis
Składniki
2kg podudzi z kurczaka (bez kości i bez skórki)
ryż (ilość w zależności od osób)
majonez
wegeta
papryka
pieprz
curry
płatki migdałowe
sos sojowy
" mikstura " :
4-5 łyżek sosu sojowego
2-3 łyżki miodu
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 szklanki soku z pomarańczy lub z ananasa
Etapy przygotowania
1) Podudzia po umyciu przekroić na pół. Posypać przyprawami : wegetą, papryką, curry i odrobiną pieprzu. Przełożyć je do miski, zalać sosem sojowym i odstawić na 24h.
2) Na drugi dzień podudzia ułożyć na blasze z odrobiną margaryny. Po godzinie posmarować majonezem oraz "miksturą".
* przygotowanie mikstury : do miseczki wlać 4-5 łyżek sosu sojowego, 1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy lub z ananasa, 2-3 łyżki miodu, łyżkę oleju sezamowego i wszystko wymieszać. Uwaga! Proporcje "mikstury" zależą od ilości mięsa. Nie można też mięsa zalewać zbyt intensywnie bo sos jest zbyt ostry.
3) Na 15minut przed końcem pieczenia posypać migdałami i piec mięso aż do zrumienienia płatków migdałowych.
4) Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu, wyłożyć go na talerz i posypać koperkiem, mozna tez polać sosem uzyskanym z pieczenia mięsa. Upieczone mięso ułożyć na talerzu obok ryżu. I gotowe. Smacznego :)