Kurczak pieczony w sosie sojowym

Ewelina
Przekąski
30.12.2013 8:46
Kurczak pieczony w sosie sojowym

Przepis

Składniki

2kg podudzi z kurczaka (bez kości i bez skórki)

ryż (ilość w zależności od osób)

majonez

wegeta

papryka

pieprz

curry

płatki migdałowe

sos sojowy

" mikstura " :

4-5 łyżek sosu sojowego

2-3 łyżki miodu

1 łyżka oleju sezamowego

1/2 szklanki soku z pomarańczy lub z ananasa

Etapy przygotowania

1) Podudzia po umyciu przekroić na pół. Posypać przyprawami : wegetą, papryką, curry i odrobiną pieprzu. Przełożyć je do miski, zalać sosem sojowym i odstawić na 24h.

2) Na drugi dzień podudzia ułożyć na blasze z odrobiną margaryny. Po godzinie posmarować majonezem oraz "miksturą".

* przygotowanie mikstury : do miseczki wlać 4-5 łyżek sosu sojowego, 1/2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy lub z ananasa, 2-3 łyżki miodu, łyżkę oleju sezamowego i wszystko wymieszać. Uwaga! Proporcje "mikstury" zależą od ilości mięsa. Nie można też mięsa zalewać zbyt intensywnie bo sos jest zbyt ostry.

3) Na 15minut przed końcem pieczenia posypać migdałami i piec mięso aż do zrumienienia płatków migdałowych.

4) Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu, wyłożyć go na talerz i posypać koperkiem, mozna tez polać sosem uzyskanym z pieczenia mięsa. Upieczone mięso ułożyć na talerzu obok ryżu. I gotowe. Smacznego :)