- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
8 pałek z kurczaka
Sos:
120 ml sosu sojowego
25 ml mirinu *
100 g cukru brązowego
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki zimnej wody
pieprz czarny
Dodatkowo:
2 łyżki sezamu
2 łyżki oliwy
Przepis
Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Imbir i czosnek obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir, czosnek i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ‚ C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.
* można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, dodajecie ocet jabłkowy