Kurczak w sosie teriyaki

Małgorzata
Obiad
17.08.2015 14:11
Kurczak w sosie teriyaki
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Składniki:

8 pałek z kurczaka

Sos:

120 ml sosu sojowego

25 ml mirinu *

100 g cukru brązowego

2 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

2 łyżki zimnej wody

pieprz czarny

Dodatkowo:

2 łyżki sezamu

2 łyżki oliwy

Przepis

Pałki kurczaka myjemy i osuszamy. Imbir i czosnek obieramy. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy mąkę kukurydzianą, cukier, sos sojowy, imbir, czosnek i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Do marynaty przekładamy kurczaka i mieszamy tak, aby marynata dokładnie pokryła kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na około godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy kurczaka i polewamy go pozostałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ‚ C. Pieczemy około 50 minut. Podczas pieczenia kurczaka polewamy sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg. Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i posypujemy sezamem.

* można zastąpić sake. Jeśli jednak nie posiadacie tego składnika, dodajecie ocet jabłkowy