Składniki
Składniki
120 ml sosu sojowego
100 g cukru brązowego *
60 ml zimnej wody
50 ml mirinu **
1/4 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki czosnku mielonego
1 łyżka octu ryżowego
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
Przepis
Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Zastosowanie sosu
Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
Dip – nawet do ruskich pierogów!
Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.
Zastosowanie sosu
Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania
Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem
Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła
Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar
Dip – nawet do ruskich pierogów!