Sos teriyaki

Małgorzata
Przekąski
27.07.2016 11:48
Sos teriyaki

Składniki

Składniki

120 ml sosu sojowego

100 g cukru brązowego *

60 ml zimnej wody

50 ml mirinu **

1/4 łyżeczki imbiru mielonego

1/2 łyżeczki czosnku mielonego

1 łyżka octu ryżowego

1 płaska łyżka mąki kukurydzianej

Przepis

Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Zastosowanie sosu

Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania

Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem

Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła

Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar

Dip – nawet do ruskich pierogów!

Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni.

Zastosowanie sosu

Marynata – mięso, warzywa, również ryby do krótkiego marynowania

Glazurowanie – przed lub po smażeniu, grillowaniu, smarujemy pędzelkiem

Wykończenie na patelni – odrobina do sosu i masła

Dekoracja – kilka smakowitych kropek na talerzu, które wprowadzą danie w inny wymiar

Dip – nawet do ruskich pierogów!