- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
Do przygotowania będziemy potrzebować:
- 200 gram wędzonego na zimno łososia w plastrach (2 opakowania)
- 1 opakowanie gotowych placków tortilli (4 sztuki)
- 2 serki chrzanowe, lub śmietankowe o smaku chrzanowym
- 1 opakowanie świeżej rukoli
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 długi, zielony ogórek
- sól
- piwo pszeniczne
Przepis
1. Każdy placek tortilli smarujemy dokładnie serkiem chrzanowym, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.
2. Wszystkie składniki układamy tylko na jednej połowie placka. Połowę najlepiej wyznaczyć sobie podłużnym paskiem z ogórka (ogórek kroimy wzdłuż na 4 części, po 1 części na każdą tortillę).
3. Następnie od ogórka w dół układamy plastry łososia, świeżą rukolę i kiełki. Całość posypujemy szczyptą soli i zawijamy.
4. Zwijanie rozpoczynamy od samego dołu tortilli tworząc ścisły rulon. Tak przygotowany placek odstawiamy sklejeniem do dołu i zabieramy się za kolejną tortillę.
5. Po przygotowaniu 4 rulonów kroimy je w poprzek na równe części.
Końcówki, które najczęściej rozpadają się podczas krojenia można zjeść od razu, uwaga: kto pierwszy, ten lepszy :)
6. Tak przygotowane tortille wybornie smakują podane od razu na stół, najlepiej w towarzystwie schłodzonego piwa pszenicznego.