Dla mnie to jedno z najlepszych dań, jakie udało mi się stworzyć tego lata i wchodzi na stałe do mojego popisowego repertuaru wegańskich dań, które zachwycają wszystkich, nie tylko wege-jadków :) SKŁADNIKI (10 tartaletek o średnicy 8 cm, lub 1 duża 20-25 cm tarta): - 1 porcja wytrawnego kruchego ciasta z tego przepisu - 2 kostki BIO tofu ziołowego Polsoja (2 x 250 g) * - 6 dużych, świeżych, leśnych grzybów: borowiki, podgrzybki itd. ** - 3 łyżki świeżych listków tymianku lub 1,5 łyżki suszonego - 1/3 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego - 2 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - sok z 1 małej cytryny - 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych - 1/3 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 2 łyżki oleju roślinnego * zamiennie można też użyć BIO tofu wędzonego lub marynowanego w sosie Tamari ** zamiennie można użyć 500 g pieczarek/kurek lub 50 g suszonych grzybów, suszone grzyby należy namoczyć w ciepłej wodzie przez min. 1 godzinę PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotowuję farsz. For me this is one of the best meals I created this summer and becomes a permanent part of my special culinary repertoire of vegan dishes that everyone will love, not just vegetarians and vegans :) INGREDIENTS (10 medium tartlets, or one large tart: 20-25 cm round pan): - 1 portion of savory gluten-free pie crust, recipe here - 500 g tofu (herbal or smoked tofu will be the best) - 6 large fresh wild mushrooms of any kind: porcini mushrooms, boletes, etc. ** - 3 tbsp fresh thyme leaves or 1.5 tbsp dried thyme - 1/3 tbsp fresh rosemary leaves or 1/2 tsp dried - 2 medium onions - 2 cloves of garlic - 1 tsp pink himalayan salt - juice of 1 small lemon - 2 tbsp nutritional yeast flakes - 1/3 tsp ground turmeric - 1/4 tsp ground black pepper - 2 tbsp vegetable oil ** alternatively, you can use 500 g regular mushrooms / chanterelles or 50 grams of dried wild mushrooms, dried mushrooms should be soaked in warm water for min. 1 hour PREPARATION: First, prepare the filling. Wyjmujemy tofu z paczki, odsączamy z wody, zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego, układamy na talerzu i dociskamy z góry jakimś ciężarem, zostawiamy je tak na czas przygotowania reszty składników. Jestem pewna, że bardzo Wam zasmakuje i doda jeszcze większej zachęty na kolejne grzybobranie :) Ciasto ma ciekawy aromat, za sprawą kaszy jaglanej i gryczanej, które bardzo dobrze współgrają z ziołowo-grzybowym nadzieniem. Ja np. po upieczeniu zjadłam trzy od razu, tak bardzo mi smakowały ;) Zamiast małych, pojedynczych porcji, można również przygotować jedną dużą tartę, która zapewni nam smaczny obiad na kilka dni. VEGAN TARTLETS WITH WILD MUSHROOMS, HERBS AND TOFU (GLUTEN-FREE) Wspaniałe danie uwieńczające dzień spędzony na grzybobraniu. Instead of small, individual portions, you can also prepare one large tart, which will provide you a tasty dinner for a few days. Therefore, if you like walking in the woods with eyes focused on to the ground and a basket getting filled with wild mushrooms, you definitely have to try this dish. Puncture the crust with a fork and bake for 10 minutes. After removing from the oven (dont turn it off) fill them with the prepared mushroom filling, then put them back in the oven, and bake for 30 minutes. Z podanego przepisu wychodzi 10 średnich tartaletek, ale nie jest to aż tak dużo jak się może wydawać. Add the onion and fry for 5 minutes, then add the garlic and fry for 2 minutes. Dodajemy sól, płatki drożdżowe, sok z cytryny, kurkumę, pieprz i miksujemy na gładki krem. Smakują wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno. Można to zrobić 1 dzień lub kilka godzin wcześniej, skróci nam to czas wykonania tartaletek. Next add sliced mushrooms, thyme, rosemary and fry for 10 minutes. Wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy 2 minuty. Po wyjęciu z piekarnika (nie wyłączamy go) wypełniamy farszem i wstawiamy ponownie do pieca, pieczemy 30 minut. Dlatego, jeśli lubicie szwędać się po lasach ze wzrokiem wbitym w ściółkę i koszykiem wypełniającym się grzybami to koniecznie spróbujcie tego dania. W międzyczasie odwijamy tofu z ręcznika papierowego i kruszymy nad kielichem blendera. Savory tartlets with a homemade pie crust, filled with creamy filling, full of mushrooms and herbs. Wytrawne tartaletki na domowym i niezwykle aromatycznym kruchym cieście, wypełnione kremowym farszem, pełnym grzybów i ziół. They are a great option for a family dinner or a romantic dinner for two. The recipe is for 10 medium-sized tartlets, but it is not too much, believe me. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania spodów tartaletek.