Przepis
Składniki dla 4 - 5 osób:
30 dag piersi z kurczaka z kością
2 garści gotowanej mieszanki warzywnej startej na tarce (por, seler, pietruszka, marchew)
drobno posiekana duża cebula
3 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżeczki pasty imbirowej
3 łyżki sosu teryiaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mirinu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżeczka chilli
1 posiekane w paseczki jabłko
Do gara wrzucić piersi razem z kością, cebulę, czosnek, sos teriyaki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.Po tym czasie wyjąć kurczaka, usunąć kość i pokroić na długie wąskie paski. W woku rozgrzać obydwa rodzaje oleju, wrzucić sezam, pastę imbirową, chilli i smażyć 2 min. (uważać, żeby sezam się nie przypalił!), dodać mięso, warzywa, sos sojowy, wymieszać i chwilę gotować. Pozostawić 30 min po przykryciem w woku. Kurczaka wyłożyć na talerze, skropić sosem teriyaki i podawać z jabłkiem, które podkreśli słodko - słony smak potrawy. Bardzo dobrze tak przyrządzony kurczak komponuje się z ryżem z warzywami. Gotowe!