Kurczak teriyaki

Krzysztof
Obiad
28.12.2014 15:50
Kurczak teriyaki

Przepis

Składniki dla 4 - 5 osób:

30 dag piersi z kurczaka z kością

2 garści gotowanej mieszanki warzywnej startej na tarce (por, seler, pietruszka, marchew)

drobno posiekana duża cebula

3 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżeczki pasty imbirowej

3 łyżki sosu teryiaki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki mirinu

1 łyżka oleju sezamowego

2 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka chilli

1 posiekane w paseczki jabłko

Do gara wrzucić piersi razem z kością, cebulę, czosnek, sos teriyaki, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.Po tym czasie wyjąć kurczaka, usunąć kość i pokroić na długie wąskie paski. W woku rozgrzać obydwa rodzaje oleju, wrzucić sezam, pastę imbirową, chilli i smażyć 2 min. (uważać, żeby sezam się nie przypalił!), dodać mięso, warzywa, sos sojowy, wymieszać i chwilę gotować. Pozostawić 30 min po przykryciem w woku. Kurczaka wyłożyć na talerze, skropić sosem teriyaki i podawać z jabłkiem, które podkreśli słodko - słony smak potrawy. Bardzo dobrze tak przyrządzony kurczak komponuje się z ryżem z warzywami. Gotowe!