Przetwory-kompot z truskawek

Monika
Przetwory
11.06.2015 18:15
Przetwory-kompot z truskawek

Ilość cukru zależy od truskawek im bardziej słodkie tym mniej cukru ale ogólnie całość musi być słodka aby dobrze się przechowywała a do tego potem i tak gotowy kompot rozcieńczamy wodą. Jeśli mamy więcej czasu można truskawki zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin aby puściły sok i dopiero zagotować, wtedy nie ma potrzeby dodawać wody. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami albo podać z ryżem na mleku. składniki: 2 kg truskawek ok 1 kg cukru 1/2 szklanki wody Truskawki opłukać, usunąć szypułki i osączyć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2014/06/przetwory-kompot-z-truskawek.html