Składniki
- 4 duże cebule
- 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti
- 200g soczewicy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 12-15 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 750ml bulionu warzywnego
- świeża kolendra
Przepis
- cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną oliwę na patelni
- musimy ją skarmelizować, więc zostawiamy ją na dłuższy czas na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając by się nie przypalała, a równomiernie karmelizowała
- połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw
- wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i - zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając
- w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały płyn, solimy i pieprzymy do smaku
- po pół godzinie gasimy ogień i pozostawiamy podobnie jak inne pilafy pod przykryciem przez 10 minut
- w międzyczasie podgrzewamy resztę cebuli na patelni
- mujaddarę wykładamy do miseczek, na wierzch równomiernie nakładamy skarmelizowaną cebulę i posypujemy liśćmi świeżej kolendry