pita z pilafem z miętową pastą z ciecierzycy

Jacek
Obiad
26.10.2015 13:23
pita z pilafem z miętową pastą z ciecierzycy

Składniki

pita :

- 200g ciecierzycy

- kilka 5-6 chlebków pita

- 1 szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur

- 10-12 suszonych pomidorów z zalewy

- 1 łyżka masła/margaryny

- 1 średnia cebula

- 1 średnia czerwona papryka

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1,5 szklanki wody

- sól i pieprz

pasta z ciecierzycy :

- 200g ciecierzycy

- 4-5 łyżek oliwy z oliwek

- 3-4 garście świeżej mięty

dip :

- jogurt naturalny

- 1 ząbek czosnku

- gałka muszkatołowa

- sól

Przepis

pita :

- ciecierzycę moczymy minimum 6h i następnie gotujemy 25-30 minut w lekko osolonej wodzie

- 1/2 papryki kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i smażymy na patelni, nieco soląc do uzyskania konsystencji pasty - w ten sposób uzyskamy 1-2 łyżki pasty paprykowej

- kaszę bulgur dokładnie płuczemy na sitku pod zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia

- łyżkę masła roztapiamy w rondlu i dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażmy aż się zeszkli

- następnie dodajemy pokrojoną w cienkie talarki paprykę i dalej smażymy mieszając

- dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową i smażymy do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć

- wlewamy wodę, wsypujemy bulgur oraz pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory z zalewy, solimy i doprawiamy do smaku

- wlewamy 1-2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

- mieszamy, gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na ogniu jeszcze 15 minut, w tym czasie kasza powinna wchłonąć całość płynu

- zdejmujemy z ognia, wsypujemy około połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g), mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut, na koniec całość mieszamy

- chlebki pita rozchylamy tworząc naturalną kieszonkę na farsz, delikatnie go nakładamy ugniatając

pasta z ciecierzycy :

- połowę z ugotowanej ciecierzycy (200g) wkładamy do blendera, dodajemy stopniowo oliwę oraz liście mięty i cierpliwie miksujemy

- pasta jest dosyć lepka i wymaga by całym pojemnikiem często potrząsać

- z gotowej pasty formujemy porcje za pomocą np. foremek do muffinek

dip :

- całość możemy skropić dipem z jogurtu naturalnego z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku z dodatkiem świeżo startej gałki muszkatołowej i nieco posolonym do smaku