zielony pilaw z bulguru i szpinaku

Jacek
Obiad
12.02.2016 12:43
zielony pilaw z bulguru i szpinaku

Składniki

- 1 duży por (biała część)

- 1/2 średniej cukinii

- 2 ząbki czosnku

- 1 szklanka kaszy bulgur

- 0,5l bulionu warzywnego

- 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku (2 spore garści)

- sok z połowy cytryny

- sól i pieprz

- 2-3 łyżki oleju

Przepis

- pora przekrawamy wzdłuż (oprócz korzenia) i myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry

- cukinię przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach

- w garnku rozgrzewamy olej, przeciskamy czosnek i dodajemy pora, całość smażymy 3-4 minuty

- dodajemy cukinię i chwilkę smażymy, następnie dodajemy kaszę i smażymy całość jeszcze 1 minutę na większym ogniu

- całość zalewamy gorącym bulionem, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut

- pilaw powinien wchłonąć całość płynu i zmięknąć

- wyłączamy ogień, dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, a także wymyte liście szpinaku i całość mieszamy

- pozostawiamy pod przykryciem przez około 5 minut i podajemy jako dodatek do ryb lub drobiu albo jako danie samodzielne