Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem. Nalewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją. Akacjówkę można spożywa już po czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów.