Akacjówka, nalewka na płatkach akacji

Malgorzata
Przetwory
09.06.2015 18:45
Akacjówka, nalewka na płatkach akacji

Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem. Nalewkę na płatkach akacji można przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej, a dodając odpowiednią ilość wody dostosować zawartość alkoholu do własnych potrzeb :). Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją. Nalewkę akacjową warto przygotować ze względu na walory smakowe i właściwości zdrowotne, o których już pisałam przy okazji serowych chmurek z akacją. Akacjówkę można spożywa już po czterech miesiącach od zerwania kwiatów bez dodatkowego okresu leżakowania, co bez wątpienia w znacznym stopniu przyczynia się do skrócenia czasu jej pobytu w naszej spiżarni ;). Po zlaniu nalewki macerowane płatki można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku i wykorzystać je np. do ciast, deserów lub sosów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2015/06/akacjowka-nalewka-na-patkach-akacji.html