bakłażanowe plastry - dodatek do wielu dań orientu

Jacek
Sałatki
16.08.2015 18:08
bakłażanowe plastry - dodatek do wielu dań orientu

Składniki

- 2-3 średnie bakłażany

- olej rzepakowy

- sól

Przepis

- bakłażany myjemy i kroimy w plastry o grubości 5-8mm

- plastry posypujemy z dwóch stron solą i odstawiamy na pół godziny, by bakłażan się "wypocił"

- osuszamy ręcznikiem papierowym z każdej strony

- każdy plaster smarujemy palcami niewielką ilością oleju - bakłażan, to straszny "pijak", więc wchłonie każdą ilość niepotrzebnych kalorii

- rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i obsmażamy plastry z dwóch stron aż się zarumienią

- obsmażone przekładamy do garnka i trzymamy pod przykryciem - temperatura i wilgoć zrobią swoje

- kiedy bakłażan odstoi w garnku (odstawiamy na noc do lodówki) blisko dobę jest gotowy do podania po podgrzaniu jako dodatek lub część dania jak również na zimno - ma wtedy pożądaną konsystencję