greckie fakes inaczej

Jacek
Zupy
16.08.2015 17:48
greckie fakes inaczej

Składniki

- 1 opakowanie cieciorki 400g

- 3-4 średnie cebule

- 4-6 ząbków czosnku

- 3-4 średnie marchwie

- 3-4 większe dojrzałe pomidory

- 1 mały por

- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

- kostka rosołowa warzywna

- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, bazylia, oregano

- olej rzepakowy

Przepis

- cieciorkę myjemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 6h

- do garnka wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i podgrzewamy

- kroimy w drobną kostkę cebulę z czosnkiem i wsypujemy na rozgrzany olej

podlewamy nieco wodą i dusimy przez kilka minut

- dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew, podlewamy jeszcze wodą i dusimy 10 minut

- następnie dodajemy wypłukaną cieciorkę oraz około 1,5l wody

- w szklance rozrabiamy koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlewamy do garnka

- dodajemy dwa liście laurowe, cztery ziarna ziela angielskiego i całość gotujemy przez około 1 godzinę co jakiś czas mieszając

- następnie dodajemy sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory

- dusimy jeszcze 10-15 minut na niewielkim ogniu doprawiając solą, pieprzem, bazylią, oregano, ostrą papryką

- na 5 minut przed końcem dodajemy pokrojonego w półkrążki pora - nie za wcześnie by nie stracił chrupkości