grillowany łosoś z cukinią

Jacek
Obiad
16.08.2015 18:11
grillowany łosoś z cukinią

Składniki

- 1 średnia cukinia, około 300g

- sól morska, swieżo zmielony pieprz

- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania wraz z pieczywem

- 150g łososia

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- garść orzeszków pini

- 1 czerwona cebula

- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół - koperek, tymianek lub szczypiorek

- 3 łyżki tartego parmezanu

Przepis

- cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy na cienkie ( około 3-4 mm ) plasterki, oprószamy delikatnie solą i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, grillujemy przez około 7-10 minut, aż cukinia nieco zmięknie, następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy około 5 minut, w czasie grillowania skrapiamy cukinię oliwą z oliwek, aby się nie przesuszyła

- czerwoną cebulę kroimy w krążki, podsmażamy delikatnie

- piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C i ustawiamy termoobieg

- łososia opłukujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny

- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie do rozgrzanego piekarnika wkładamy łososia i skrapiamy go oliwą z oliwek, pieczemy 15-18 min.

- na patelni podsmażamy orzeszki pini na złocisty kolor

- kiedy łosoś będzie zarumieniony i gotowy kroimy go na paski, dodajemy cukinię, orzeszki pini, czerwoną cebule, koperek, tymianek, skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, dodajemy pieprz i tarty parmezan

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną