ogórki małosolne

Jacek
Sałatki
16.08.2015 17:41
ogórki małosolne

Składniki

- 1,5kg młodych drobnych ogórków

- 2 litry wody

- 2 łyżki soli

- 8 ząbków czosnku

- 1 łyżka gorczycy

- 3-4 ziarna ziela angielskiego

- kawałek chrzanu - korzenia (6-8cm)

- 4-5 gałązek kopru - kwiatów

- 10 liści wiśni

Przepis

- wodę z solą i zielem angielskim gotujemy i studzimy

- ogórki myjemy dokładnie i odcinamy końcówki by szybciej nabrały

- w kamionkowym naczyniu układamy na przemian koper, ogórki - na dno dajemy te największe, liście wiśni, - czosnek i posypujemy gorczycą

- całość szczelnie upchaną zalewamy wystudzoną zalewą by całość zakryć

- naczynie przykrywamy talerzem i dociążamy