Bakłażan po turecku

Ewelina
Obiad
30.01.2014 17:10
Bakłażan po turecku

Przepis

Składniki:

1 duży bakłażan

250 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowe)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 papryki (preferowana zielona)

1 pomidor

2-3 pomidorki koktajlowe

2 łyżki pasty pomidorowej

świeża siekana pietruszka

pieprz i sól do smaku

1/2 szkl. przegotowanej wody

olej

oliwa

Sos serowy:

200 ml gęstej śmietany 18%

tarty ser (ilość wedle uznania; u nas mała miseczka sera)

sól i pieprz do smaku

Warzywa wymyj. Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, po czym wydrąż łyżką środki z obu połówek. Wydrążone połówki przełóż do brytfanki/blaszki, następnie zalej zimną wodą, wsyp 1 płaską łyżeczką soli, pozostaw na 10 minut (poprzez moczenie w solonej wodzie, pozbywamy się gorzkiego smaku bakłażanów ;)

Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Połówki bakłażana osusz delikatnie za pomocą ręcznika papierowego. Następnie, przełóż warzywo na wrzącą oliwę, podsmaż z obu stron (wystarczy ok. 5-8 minut na każdą stronę). Ważne jest, aby wystarczająco mocno nagrzać oliwę, dzięki czemu bakłażan nie będzie chłonął jej nadmiaru a smażył się w niej. Podsmażone połówki warzywa ponownie przekładamy na papier kuchenny (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu), następnie układamy w blaszce.

Farsz: paprykę tniemy w paseczki (odkładamy 6 pasków), resztę tniemy w kostkę. Pomidor zlewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy ze skórki, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (w oryginale oliwa), szklimy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy. Dokładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką, smażymy, często mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej, pomidora oraz paprykę. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy kolejne 7-10 minut.

Gotowym farszem napełniamy połówki bakłażana. Na wierzchu układamy paseczki papryki oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Do blaszki wlewamy (dookoła warzyw) 1/2 szkl. przegotowanej wody. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10-15 minut (piekłam dłużej, do wyraźnego spieczenia papryki oraz pomidorów).

Serwujemy na gorąco z ryżem i jogurtem. Ja z klei zaserwowałam z ryżem oraz sosem serowym :) Sos przygotowujemy na patelni. W tym celu wSkładniki:

1 duży bakłażan

250 g mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowe)

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 papryki (preferowana zielona)

1 pomidor

2-3 pomidorki koktajlowe

2 łyżki pasty pomidorowej

świeża siekana pietruszka

pieprz i sól do smaku

1/2 szkl. przegotowanej wody

olej

oliwa

Sos serowy:

200 ml gęstej śmietany 18%

tarty ser (ilość wedle uznania; u nas mała miseczka sera)

sól i pieprz do smaku

Warzywa wymyj. Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, po czym wydrąż łyżką środki z obu połówek. Wydrążone połówki przełóż do brytfanki/blaszki, następnie zalej zimną wodą, wsyp 1 płaską łyżeczką soli, pozostaw na 10 minut (poprzez moczenie w solonej wodzie, pozbywamy się gorzkiego smaku bakłażanów ;)

Podgrzej 2 łyżki oliwy na patelni. Połówki bakłażana osusz delikatnie za pomocą ręcznika papierowego. Następnie, przełóż warzywo na wrzącą oliwę, podsmaż z obu stron (wystarczy ok. 5-8 minut na każdą stronę). Ważne jest, aby wystarczająco mocno nagrzać oliwę, dzięki czemu bakłażan nie będzie chłonął jej nadmiaru a smażył się w niej. Podsmażone połówki warzywa ponownie przekładamy na papier kuchenny (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu), następnie układamy w blaszce.

Farsz: paprykę tniemy w paseczki (odkładamy 6 pasków), resztę tniemy w kostkę. Pomidor zlewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, po czym obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebulkę i czosnek obieramy ze skórki, siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (w oryginale oliwa), szklimy cebulę. Po chwili dodajemy czosnek, mieszamy. Dokładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, pietruszką, smażymy, często mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy 2 łyżki pasty pomidorowej, pomidora oraz paprykę. Całość dokładnie mieszamy, podsmażamy kolejne 7-10 minut.

Gotowym farszem napełniamy połówki bakłażana. Na wierzchu układamy paseczki papryki oraz plasterki pomidorków koktajlowych. Do blaszki wlewamy (dookoła warzyw) 1/2 szkl. przegotowanej wody. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10-15 minut (piekłam dłużej, do wyraźnego spieczenia papryki oraz pomidorów).

Serwujemy na gorąco z ryżem i jogurtem. Ja z klei zaserwowałam z ryżem oraz sosem serowym :) Sos przygotowujemy na patelni. W tym celu wylewamy na nią śmietanę, dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na małym ogniu. Stale mieszamy, aż do połączenia roztopionego sera ze śmietaną. Sos wyszedł boski :)

Ale jeszcze lepszy wyszedł faszerowany bakłażan :) Ku mojemu zaskoczeniu, bardzo smakował Szymonowi, który oznajmij, że danie to musimy na stałe włączyć do naszego obiadowego menu :) I koniecznie jak najszybciej powtórzyć! Smacznego :o)ylewamy na nią śmietanę, dodajemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na małym ogniu. Stale mieszamy, aż do połączenia roztopionego sera ze śmietaną. Sos wyszedł boski :)

Ale jeszcze lepszy wyszedł faszerowany bakłażan :) Ku mojemu zaskoczeniu, bardzo smakował Szymonowi, który oznajmij, że danie to musimy na stałe włączyć do naszego obiadowego menu :) I koniecznie jak najszybciej powtórzyć! Smacznego :o)