Przepis
Składniki:
250 g szpinaku rozdrobnionego
10 plasterków boczku parzonego
1 pomidor
2 ząbki czosnku
2 duże bakłażany
150 g startego sera mozzarella
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na maśle z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Bakłażany myjemy i przygotowujemy do pieczenia. Odkrajamy miejsce z zieleniną, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek. Tak przygotowane bakłażany smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawami, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 minut i pieczemy. W tym czasie kroimy boczek, pomidora i środek bakłażana na małą kosteczkę, dorzucamy je do szpinaku i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy 50 g sera, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika bakłażanów faszerujemy je obficie i dokładnie i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut podnosząc temperaturę do 180 stopni, po tym czasie wyjmujemy bakłażany, sypiemy na wierzch mozzarellę, która nam została i pieczemy jeszcze 5 minut, do momentu rozpuszczenia sera.
POWODZENIA I SMACZNEGO!