Przepis
Faszerowany bakłażan:
1 bakłażan
300 g dowolnego mięsa mielonego
1 pomidor
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do podsmażenia farszu
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Wydrążamy środek bakłażana. Pustego jeszcze bakłażana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażamy tak aby cebula się lekko zeszkliła. Wydrążoną część bakłażana kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli. Dodajemy mięso oraz resztę przypraw. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Farsz rozdzielamy a całość znowu pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Podajemy na ciepło.