Nadziewany bakłażan

Ewelina
16.09.2013 19:46
Nadziewany bakłażan

Przepis

Faszerowany bakłażan:

1 bakłażan

300 g dowolnego mięsa mielonego

1 pomidor

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

oliwa z oliwek do podsmażenia farszu

sól, pieprz do smaku

1/3 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

Wydrążamy środek bakłażana. Pustego jeszcze bakłażana pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsmażamy tak aby cebula się lekko zeszkliła. Wydrążoną część bakłażana kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebuli. Dodajemy mięso oraz resztę przypraw. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Farsz rozdzielamy a całość znowu pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut. Podajemy na ciepło.