Ogórki małosolne

Krzysztof
24.07.2014 6:53
Ogórki małosolne

Przepis

Składniki:

1,5 kg ogórków (ilość ogórków zależy od naczynia jakie posiadacie)

główka czosnku

korzeń chrzanu ( nie za duży, korzeń widoczny na zdjęciu wystarczy na 3 takie słoje)

koper z kwiatami

2 łyżki soli kamiennej

woda

Przygotowanie:

Ogórki dobrze myjemy i obcinamy końcówki po obu stronach, ząbki czosnku obieramy i lekko uciskamy, chrzan obieramy i przecinamy go na mniejsze cześć np. 4( z chrzanem nie należy przesadzić , im więcej chrzanu tym ogórki będą bardziej ostre). Wszystkie te składniki przekładamy na przemian z koprem w słoju. Dobrze uciskamy i zalewamy.

Przygotowanie zalewy - na 1l wrzącej wody dodajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.