- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 1/2 szklanki wody po ciecierzycy (z puszki),
- 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 2 łyżeczki cukru pudru (do smaku),
- kilka malin do dekoracji i przełamania smaków.
Przepis
Zimną wodę po ciecierzycy miksujemy na sztywną pianę na dużych obrotach (używamy końcówki do ubijania jajek). Trwa to dłużej niż ubijanie białka, ale zapewniam UBIJE się piękna piana, lecz będzie ona dość delikatna. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru dobrze miksując po każdej wsypanej łyżeczce. Użyłam tak mało cukru, gdyż gorzka czekolada i tak wydaje mi się dość słodka ;-) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Mieszamy delikatnie silikonową szpatułką schłodzoną czekoladę z ubitą pianą. Delikatna piana zmniejszy się o połowę. Powstały mus przelewamy do szklanki/kieliszków do wina. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę lub najlepiej na całą noc. Podajemy z malinami pychota! :-)