Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 łyżki miodu,
- 125 ml ketchupu,
- 2 ząbki czosnku,
- półtora łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- półtora łyżki musztardy dijon,
- 1/3 łyżeczki chili w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Żeberka dzielimy na dwie części, następnie posypujemy solą i pieprzem.
Następnie przystępujemy do przygotowania marynaty. Do słoiczka wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, oliwę, ocet oraz musztardę. Dodajemy również chili, sól i pieprze, wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Zakręcamy słoik a następnie wstrząsamy nim kilkukrotnie do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną marynatą smakujemy żeberka ( najlepiej za pomocą silikonowego pędzla). Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Żeberka, kładziemy na ruszcie na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy żeberka z piekarnika i smarujemy je ponownie marynatą i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy ponownie marynatą i czekamy, aż wystygną.
Smacznego