Żeberka po amerykańsku

Ewelina
Obiad
11.08.2015 12:52
Żeberka po amerykańsku

Składniki

- 1 kg żeberek wieprzowych,

- 2 łyżki miodu,

- 125 ml ketchupu,

- 2 ząbki czosnku,

- półtora łyżki sosu sojowego,

- 1 łyżka octu balsamicznego,

- 1 łyżka oliwy z oliwek,

- półtora łyżki musztardy dijon,

- 1/3 łyżeczki chili w proszku,

- sól i pieprz do smaku.

Przepis

Żeberka dzielimy na dwie części, następnie posypujemy solą i pieprzem.

Następnie przystępujemy do przygotowania marynaty. Do słoiczka wlewamy ketchup, miód, sos sojowy, oliwę, ocet oraz musztardę. Dodajemy również chili, sól i pieprze, wyciśnięte dwa ząbki czosnku. Zakręcamy słoik a następnie wstrząsamy nim kilkukrotnie do powstania jednolitej masy. Tak przygotowaną marynatą smakujemy żeberka ( najlepiej za pomocą silikonowego pędzla). Tak przygotowane żeberka wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 200 stopni. Żeberka, kładziemy na ruszcie na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy żeberka z piekarnika i smarujemy je ponownie marynatą i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy ponownie marynatą i czekamy, aż wystygną.

Smacznego