ŚLONSKI WEGE ŁOBIOD SPRYTNEJ GOSPODYNI: GUMIKLYJZY Z BOBU, MODRO KAPUSTA I MEDALIONY Z BAKŁAŻANA

Łukasz
Obiad
11.08.2015 11:07
ŚLONSKI WEGE ŁOBIOD SPRYTNEJ GOSPODYNI: GUMIKLYJZY Z BOBU, MODRO KAPUSTA I MEDALIONY Z BAKŁAŻANA

Pysznie, lekko i sezonowo! Gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny 100 g pestek dyni 3 łyżki ziaren sezamu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżki siemienia lnianego (lub 1 jajko) olej do mażenia sól PRZYGOTOWANIE Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Z modrej kapusty zrobiłem surówkę, a tradycyjnego kotleta zastąpiłem wyśmienitymi medalionami z bakłażana w panierce z pestek dyni i sezamu. Chociaż zostałem wychowany na Śląsku Dolnym, w którym tradycje kulinarne zostały przywiezione z różnych zakątków Polski i wymieszane w jednym kotle, to sama kuchnia górnośląska jest mi bardzo bliska. Porządny niedzielny babciny obiad nie mógł się obyć bez słynnych klusków z dziurką, dobrej zasmażanej kapusty i kotleta w panierce (lub wołowej rolady). Talarki z bakłażana obtaczaj najpierw w siemieniu lnianym, a następnie w panierce. Medaliony z bakłażana Bakłażana pokrój na 1 cm talarki. Surówka z modrej kapusty Kapustę pokrój drobno na szatkownicy lub mandolinie. Po usmażeniu medaliony odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Kluski gotuj w osolonym wrzątku (na dwie tury) przez około 3 minuty od wypłynięcia. W rękach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a w każdej rób palcem dziurkę. Odlej powstałą wodę, dodaj cukru, soku z cytryny i oleju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/08/slonski-wege-obiod-sprytnej-gospodyni.html