Kremowa zupa serowa w chlebku

Ewelina
Zupy
10.08.2015 23:05
Kremowa zupa serowa w chlebku

Składniki

Składniki na 4 porcje:

- 4 drożdżowe chlebki ( najlepiej o średnicy 15 cm),

- 3 szklanki bulionu drobiowego,

- 250 gram sera cheddar,

- 1 marchewka ( starta na tarce),

- brokuł ( same różyczki),

- 5 łyżek masła,

- cebula ( drobno krojona),

- 30 gram mąki pszennej,

- 30 gram mąki żytniej,

- sól i pieprz do smaku.

Przepis

Drobno pokrojoną cebule smażymy na maśle na małym ogniu około 5 minut.

Cebule zasypujemy mąką pszenną i zasmażamy 4 minuty do momentu aż mąka nabierze złotawego koloru. Dodajemy pozostałą mąkę. Dodajemy bulion oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

W chlebkach wycinamy otwory i wybieramy miąższ.

Do zupy dodajemy brokuły i startą marchewkę. Gotujemy do uzyskania miękkości a następnie blendujemy. Do powstałego kremu dodajemy ser. Mieszamy, ąż się rozpuści.

Zupę przelewamy do chlebków i gotowe.