Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 4 drożdżowe chlebki ( najlepiej o średnicy 15 cm),
- 3 szklanki bulionu drobiowego,
- 250 gram sera cheddar,
- 1 marchewka ( starta na tarce),
- brokuł ( same różyczki),
- 5 łyżek masła,
- cebula ( drobno krojona),
- 30 gram mąki pszennej,
- 30 gram mąki żytniej,
- sól i pieprz do smaku.
Przepis
Drobno pokrojoną cebule smażymy na maśle na małym ogniu około 5 minut.
Cebule zasypujemy mąką pszenną i zasmażamy 4 minuty do momentu aż mąka nabierze złotawego koloru. Dodajemy pozostałą mąkę. Dodajemy bulion oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W chlebkach wycinamy otwory i wybieramy miąższ.
Do zupy dodajemy brokuły i startą marchewkę. Gotujemy do uzyskania miękkości a następnie blendujemy. Do powstałego kremu dodajemy ser. Mieszamy, ąż się rozpuści.
Zupę przelewamy do chlebków i gotowe.