- Czas gotowania: 10 min
Składniki
Składniki:
- 5 skrzydełek z kurczaka,
- 5 nóżek z kurczaka,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- szczypta pieprzu
Mięso myjemy, oczyszczamy oraz nacieramy przyprawami. Ostawiamy na 45 minut w zimne miejsce.
Składniki na ciasto
- pół szklanki mąki,
- 1/3 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki.
Przepis
Wszystkie składniki miksujemy aż postanie dość gęste, jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem zalewamy kurczaka, którego następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. Na około pół godziny przed smażeniem wyciągamy kurczaka z lodówki aby osiągnął temperaturę pokojową.
Dodatkowe składniki
- mąka
- olej do smażenia ( duża ilość).
Kurczaka, który osiągnął już wymaganą temperaturę obtaczamy w mące a następnie wrzucamy do frytownicy nastawionej na 160 stopni. Smażymy około 10-15 minut. Czas smażenia zależy od kawałków.
Smacznego