Składniki( na około 22 szt): - 125 g miękkiego masła - 150g cukru - 3 łyżki zmielonych migdałów - 150g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstrakty wanilii - 100g posiekanej czekolady lub wiórków czekoladowych - 150g czerwonej porzeczki Wykonanie: - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski wkładamy masło, cukier, zmielone migdały, mąkę, jajko oraz ekstrakt wanilii, wszystko miksujemy na gładką masę, pod koniec dodajemy wiórki czekoladowe, mieszamy - ciasto jest klejące więc najlepiej nabierać ciasto łyżką do lodów , które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując bardzo duże odstępy bo ciastka mocno rosną na boki - ciastka spłaszczamy łyżką ( ja łyżkę moczyłam w wodzie i to bardzo ułatwiło mi pracę) i do każdego wkładamy po parę kulek czerwonej porzeczki - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 10 minut lub do chwili kiedy brzegi ciastek się zazłocą - po wyciągnięciu blaszki z piekarnika ciastka musimy na chwilę jeszcze na niej zostawić ponieważ są bardzo miękkie, dopiero po chwili kiedy lekko wystygną można je przełożyć na kratkę.