Kurczak pieczony po śródziemnomorsku

Ewelina
Obiad
29.07.2015 21:47
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku

Składniki

kurczak z marynaty

kilka zielonych oliwek

1 cytryna (wyszorowana, sparzona)

kilka gałązek tymianku

5 średniej wielkości ziemniaków

1 bakłażan

papryka czerwona

papryka żółta

1 cebula

kilka (7-8) ząbków czosnku

sól i pieprz do smaku

Przepis

Piekarnik włączyłam na 220 °C.

Cytrynę przekroiłam na połowę i wraz z gałązkami tymianku włożyłam do wnętrza kurczaka.

Kurczaka położyłam na posmarowanej olejem brytfannie i wstawiłam do piekarnika.

Zostawiłam do czasu aż zarumieniła się skórka (około 30- 35 minut)

Cebule pokroiłam w plasterki.

Z obu papryk wycięłam gniazda nasienne i każdą przekroiłam na ćwiartki.

Czosnek obrałam.

Bakłażana pokroiłam wzdłuż na plastry o grubości 1,3 cm, posoliłam i po około 20 minutach spłukałam pod bieżącą wodą. A następnie pokroiłam w kostkę.

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach na miękko i kiedy wystygły obrałam ze skórki.

Wyjęłam kurczaka z piekarnika, polałam wytworzonym sosem. Wokół kurczaka rozłożyłam ziemniaki. Kurczaka polałam łyżką oleju i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 20 minut.

Po tym czasie formę z kurczakiem wyjęłam i obok ziemniaków rozłożyłam paprykę i bakłażana. Dodałam oliwki i czosnek.

Całość oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem, obłożyłam listkami tymianku i polałam sosem wytworzonym z pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. W połowie pieczenia mięso obróciłam na drugą stronę i wszystko polałam wytworzonym sosem.

Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony. Jeśli po wbiciu noża w najgrubsze miejsce kurczaka wycieka przeźroczysty sok to znak, że kurczak jest upieczony, jeśli sok jest różowy, koniecznie trzeba włożyć kurczaka do dopieczenia, aż mięso będzie miękkie.

Kurczaka przełożyłam na deskę, wyjęłam z niego cytrynę i wyrzuciłam, a kurczaka podzieliłam na porcje. Ułożyłam na półmisku i obłożyłam warzywami, które się z nim piekły.

Taka wersja kurczaka po śródziemnomorsku również zadowoliła naszych gości. Może i Wy się skusicie? Zapewniam, że warto i życzę SMACZNEGO! Krys