Składniki
300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
¼ łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 ¾ szklanki mleka
½ szklanki piwa
olej do smażenia
Przepis
Zmiksowałam żółtka z mąką, odrobiną soli i mlekiem. Wlałam piwo. Wymieszałam. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na pól godziny.
Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm.
W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą.
Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.
Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.