Placki z fasolką szparagową

Ewelina
Obiad
29.07.2015 21:16
Placki z fasolką szparagową

Składniki

300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej

1,5 szklanki mąki pszennej

3 jajka

¼ łyżeczki soli

odrobina pieprzu

1 ¾ szklanki mleka

½ szklanki piwa

olej do smażenia

Przepis

Zmiksowałam żółtka z mąką, odrobiną soli i mlekiem. Wlałam piwo. Wymieszałam. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na pól godziny.

Fasolkę umyłam, pokroiłam na kawałki około 2 -3 cm.

W garnku zagotowałam wodę z solą. Wrzuciłam fasolkę. Gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Zahartowałam przelewając zimną wodą.

Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją do masy z żółtkami. Następnie dodałam ostudzoną fasolkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placuszki na złoty kolor.

Wyłożyłam na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną