Składniki
(3-4 porcje):
1 szkl. czerwonej soczewicy
1 duży batat, posiekany w kostkę
1 cebula, posiekana w kostkę
2 łyżki oliwy do smażenia
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
3cm korzenia imbiru
2 łyżeczki soli
3-4 szkl. wody
1 i 1/2 łyżki nasion kuminu
1/2 łyżki nasion kolendry
1 łyżka chilli
1 łyżka curry
puszka mleczka kokosowego (400ml)
do podania:
2 łyżki mleka koksowego
garść posiekanej dymki lub kolendry
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
Przepis
Na patelnie prażymy nasiona kuminu i kolendry, które następnie rozgniatamy w moździerzu na proszek, odstawiamy
Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy wcześniej roztarte przyprawy, cebulę oraz batata. Wszystko chwilę podsmażamy, następnie dodajemy opłukaną, surową soczewicę i całość zalewamy dwoma szklankami wody
W momencie gdy woda znacząco odparuje dodajemy posiekany imbir i świeże chilli oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy kolejną szklankę lub dwie wody
Zupę gotujemy do momentu aż nabierze kremowej konsystencji, w razie potrzeby miksujemy ją przy użyciu blendera ręcznego
Pod koniec gotowania dodajemy curry, chilli w proszku oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy i podajemy z odrobiną mleka kokosowego, ziołami i świeżym imbirem