Kalafior w cieście pomidorowym

Ewelina
Przekąski
29.07.2015 21:18
Kalafior w cieście pomidorowym

Składniki

1 mały kalafior

2 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

sól do smaku

1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

olej do głębokiego smażenia

Przepis

Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą, Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem ( ja piekłam we frytkownicy). Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.

Kawałki kalafiora podajemy z dowolnym sosem czosnkowym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.