Składniki
1 mały kalafior
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól do smaku
1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
olej do głębokiego smażenia
Przepis
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki łącznie z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą, Ciasto nie może być za rzadkie ani za gęste, powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Każdy kawałek kalafiora zanurzamy w cieście, lekko pozwalamy mu ociec i wkładamy, delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem ( ja piekłam we frytkownicy). Pieczemy kilka minut, z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Wyciągamy łyżką cedzakową i układamy kawałki na talerzu wyłożonym papierem, w celu odcieknięcia z tłuszczu.
Kawałki kalafiora podajemy z dowolnym sosem czosnkowym, na ciepło lub zimno, jako dodatek do obiadu lub przekąskę.