Mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

Ewelina
Ciasta
29.07.2015 19:52
Mocno czekoladowe ciasto z czereśniami

Składniki

200 g miękkiego masła

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 całe jajka

100 g czekolady deserowej

6 łyżek mleka

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

ok 400 g wydrylowanych czereśni

Przepis

Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.