Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Krzysztof
Ciasta
22.08.2014 11:57
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Przepis

750 gram mąki pszennej

0,5 szklanki kakao

2 łyżeczki sody

2 szklanki wrzątku woda

3/4 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżki octu

1,5 szklanki cukru

łyżka kawy rozpuszczalnej

szklanka wiśni rozmrożonych

płatki kokosowe do posypania na wierzch

Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.

Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi, Piec ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.