Przepis
Składniki:
kakaowy biszkopt (według przepisu - zamiast 1 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę kakao)
1000 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny instant
50 ml gorącej wody
80 g gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
50 ml alkoholu (u mnie wódka)
50 ml wody przegotowanej wystudzonej
500 ml słoik wiśni w cukrze
do dekoracji: ciemne kakao
Sposób przygotowania:
Upieczony i wystudzony biszkopt przetnij na dwa blaty. Skrop je przygotowaną z wystudzonej wody, alkoholu i miodu mieszaniną.
Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i zmiksuj. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj.
Na skropiony blat wyłóż osączone z soku wiśnie, wyłóż na nie 2/3 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Skrop. Posmaruj resztą bitej śmietany. Schłódź w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin.
Przed podaniem posyp przesianym kakao.