Czekoladowy śmietanowiec z wiśniami

Krzysztof
Ciasta
24.09.2014 20:02
Czekoladowy śmietanowiec z wiśniami

Przepis

Składniki:

kakaowy biszkopt (według przepisu - zamiast 1 łyżki mąki, dodaj 1 łyżkę kakao)

1000 ml śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny instant

50 ml gorącej wody

80 g gorzkiej czekolady

2 łyżki miodu

50 ml alkoholu (u mnie wódka)

50 ml wody przegotowanej wystudzonej

500 ml słoik wiśni w cukrze

do dekoracji: ciemne kakao

Sposób przygotowania:

Upieczony i wystudzony biszkopt przetnij na dwa blaty. Skrop je przygotowaną z wystudzonej wody, alkoholu i miodu mieszaniną.

Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę i zmiksuj. Dodaj posiekaną gorzką czekoladę i wymieszaj.

Na skropiony blat wyłóż osączone z soku wiśnie, wyłóż na nie 2/3 bitej śmietany. Przykryj drugim blatem biszkoptowym. Skrop. Posmaruj resztą bitej śmietany. Schłódź w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin.

Przed podaniem posyp przesianym kakao.