Drobiowa zapiekanka z porem i papryką

Ewelina
Zapiekanki
29.07.2015 19:51
Drobiowa zapiekanka z porem i papryką

Składniki

500g piersi z kurczaka

2 łyżki oleju

2 ziemniaki

1 por

1/2 czerwonej papryki

sól

pieprz

ostra papryka

200ml kwaśnej śmietany 18%

150g sera żółtego

Przepis

Pierś kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, papryką i obsmażamy na oleju z każdej strony. Ziemniaki gotujemy al dente. Studzimy, kroimy w plastry. Por myjemy dokładnie, kroimy w kosteczkę. Paprykę podobnie. Ser żółty ścieramy na tarce. W misce mieszamy śmietanę i starty ser. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, pokrojony por i paprykę. W naczyniu żaroodpornym przekładamy warstwami podsmażonego kurczaka i plasterki ziemniaków. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem i warzywami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.