Przepis
Składniki:
500 g wydrylowanych wiśni
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
200 g masła
0,5 szklanki wody
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao (u mnie ekstra ciemne)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
Masło roztopić. Dodać cukier oraz wodę, kakao i kawę i gotować do rozpuszczenia się cukru. Masę ostudzić i pół szklanki odlać na polewę.
Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, a potem mieszać przy pomocy łyżki: dodać żółtka i proszek do pieczenia oraz mąkę i czekoladową masę. Na koniec do ciasta wrzucić wiśnie. Zamieszać i wylać na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia).
Piec w 180 stopniach około godziny. Na wystudzone ciasto wylać polewę.
Moja polewa dość długo zastygała i większość ciasta została przez nas pochłonięta jeszcze z na wpół zastygniętą, ale dało to bardzo pozytywny efekt.
A w ogóle to ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:).