Ciasto czekoladowe z wiśniami

Krzysztof
Ciasta
16.04.2014 6:49
Ciasto czekoladowe z wiśniami

Przepis

Składniki:

500 g wydrylowanych wiśni

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki cukru

200 g masła

0,5 szklanki wody

4 jajka

4 płaskie łyżki kakao (u mnie ekstra ciemne)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

Masło roztopić. Dodać cukier oraz wodę, kakao i kawę i gotować do rozpuszczenia się cukru. Masę ostudzić i pół szklanki odlać na polewę.

Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, a potem mieszać przy pomocy łyżki: dodać żółtka i proszek do pieczenia oraz mąkę i czekoladową masę. Na koniec do ciasta wrzucić wiśnie. Zamieszać i wylać na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm, wyłożona papierem do pieczenia).

Piec w 180 stopniach około godziny. Na wystudzone ciasto wylać polewę.

Moja polewa dość długo zastygała i większość ciasta została przez nas pochłonięta jeszcze z na wpół zastygniętą, ale dało to bardzo pozytywny efekt.

A w ogóle to ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:).