W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kaszy z warzywami warstwa z wędliny (krewetek) przykrywamy drugą połową kaszy Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu* 1 brokuł papryka czerwona jajko 5 plasterków wędliny ( u mnie z indyka) opakowanie krewetek 200g mozzarelli ( ja wykorzystałam ser koryciński) puszka kukurydzy sól, pieprz kolorowy * Brokuła gotujemy na półmiękko w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Połowę mozzarelli (lub innego sera) ścieramy na tarce i dodajemy wszystko do kaszy wraz z żółtkiem. Wiele ciekawych informacji i plusów na temat kaszy jaglanej znajdziecie w artykule poniżej: https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/kasza-jag lana/ Dlatego moja wersja była z szynką ;-) Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu. Bulion przygotowałam z 2 szklanek wody, kostki rosołowej, 2-3 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Następnie odsączyć na sitku ;-) Po ugotowaniu i wystudzeniu brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Jedna z szynką, jedna z krewetkami. Białko ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z kaszą. 4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:)