Młoda kapusta

Małgorzata
Obiad
25.07.2015 19:37
Młoda kapusta
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

2 główki młodej kapusty

2-3 szklanki wody

120 g słoniny*

1 duży pęczek koperku

2 średnie cebule

2-3 łyżki mąki pszennej

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

pieprz czarny

sól

Przepis

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.

* można użyć podgardla lub wędzonego boczku