Duszona młoda kapusta

Ewelina
Sałatki
30.06.2014 13:47
Duszona młoda kapusta

Przepis

Duszona młoda kapusta

Nie ma nic lepszego do letniego obiadu jak ta kapustka. Robiła ją w ten sposób moja babcia, robi mama i teraz ja. Jest idealna z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Robi się ja niezwykle szybko a smakuje wyśmienicie. Polecam do obiadu ;)

główka młodej kapusty

pęczek młodej cebulki ze szczypiorem

pęczek koperku

2 łyżki masła

łyżka octu

2 łyżki śmietany

sól

czosnek granulowany

pieprz biały Kamis

Kapustę poszatkować, zalać wodą (nie więcej niż poziom kapusty) i ugotować do miękkości. Szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec aby kapusta ładnie pachniała. Gdy kapusta będzie miękka (można odlać trochę wody jeśli uznamy, że jest jej zbyt dużo) dodajemy do niej masło, ocet, zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem. Najlepiej smakuje na ciepło.